An Evening with Timothy Morton

STRP Scenario #5

Grijp je kans om met één van de meest fascinerende filosofen van dit moment in gesprek te gaan.

Info

Donderdag 30 januari 2020, 20:00 (deuren open 19:30)
Locatie: DOMUSDELA, Eindhoven
Voertaal: Engels
Tickets: €10,- via de ticketlink

Timothy Morton (filosoof en hoogleraar aan de Rice University in Houston, USA) houdt zich bezig met de vraag hoe de mens zich verhoudt tot ecologie. 12.500 jaar geleden deelden we de wereld op in 'natuur en cultuur' en in 'mens en dier', met in de hoofdrol de mens. Dit denken in grenzen en soorten, ook wel antropocentrisme genoemd, moet op de schop. Mens, dier en ding zijn verweven. We zijn allemaal symbiotische wezens die verstrengeld zijn met andere symbiotische wezens, aldus Morton.

Zijn boeken zijn een uitnodiging om op een associatieve, speelse manier te denken. ‘Duistere ecologie’ (2016) wordt inmiddels als een standaardwerk beschouwd en ‘Ecologisch wezen’ (2018) is zijn meest recente boek. Verwacht daarin geen opsomming van feiten of een beschuldigende toespraak, maar een betoog voor het oprechter omgaan met ecologische kennis.
In de aanloop naar deze STRP Scenario starten we met een leesclub, zodat we samen kunnen aarzelen, denken en peinzen over Morton’s gedachtengoed.

In het voorprogramma staat filosoof Miriam Rasch. Zij is onderzoeker en docent bij het Institute of Network Cultures, waar ze zich ook bezig houdt met projecten op het gebied van hybride publicaties, de toekomst van cultuurkritiek en digitale ethiek. In 2017 werd haar boek 'Zwemmen in de oceaan' gepubliceerd, over het leven in een post-digitale tijd. Volgend jaar ligt haar nieuwe werk over ethiek en dataïsme 'Frictie' in de boekwinkels.

Reading Group

In de aanloop naar deze STRP Scenario starten we met een leesclub, zodat we samen kunnen aarzelen, denken en peinzen over Morton’s gedachtengoed.

Programma

Laden...